Şirketinizin ya da ürünlerinizin tanıtımını yapmak için bir blog açmak mı istiyorsunuz ? Belkide deneyimlerinizi paylaşmak, uzman olduğunuz konularda bilginizi paylaşmak istiyorsunuz ama nasıl blog sahibi olunur bilmiyorsunuz. İşte bu yazımızda probilgi.com ekibi hem ücretsiz hem de ücretli bir blog nasıl açılır tüm ayrıntılarıyla sizlerle paylaşacağız. Yazımızın sonunda sizinde bir bloğunuz olacak.
Eğer bu iş için hiç para harcamak istemiyorsanız ve benim için profesyonellik önemli değil zaten amatör bir blog yazarı olacağım diyorsanız ücretsiz hizmet veren blog yayıncılarından hemen blog sahibi olabilirsiniz. Birkaç adımda bloğunuzu hazır hale getiren bu sitelerde genelde reklamlar olur ve blog adresiniz “benimblogum.blogsaglayici.com” şeklinde olur. Bunlar benim için sorun değil diyorsanız, blogger.com , blogcu.com, blogspot.com gibi sitelerden birkaç dakika içinde bloğunuzu hazır hale getirebilirsiniz. Öncelikle belirlemeniz gereken kullanıcı adınız, belirlediğiniz bu kullanıcı adı aynı zamanda site adresiniz olacak bunu unutmayın.Daha sonra sizden bir görünüm, tema seçmenizi ister, beğendiğiniz temayı seçtikten sonra bloğunuz hazır demektir. yeni yazı diyerek hemen yazmaya başlayabilirsiniz.
Ücretsiz bloğun yanında dezavantajları olduğunu gördük. benim bir miktar param var diyorsanız ki cüzi bir miktardan bahsediyoruz, şimdiden belirteyim en fazla yıllık 100 TL civarında bir masrafınız olur daha profesyonel bir blog sahibi olmak için. Çok fazla deneyimli olmanıza gerek yok, tek tuşla kurulumlar yapılıyor ve size bloğunuz hazırlanıyor artık.
Öncelikle yapmanız gereken bir alan adı (domain) bulmak. Peki nedir alan adı ? Sizinde öncelikle ihtiyacınız bir alan adı. Bu alan adını bloğunuzda yayınlamayı planladığınız içeriğe göre seçmeniz faydalı olacaktır. Bebek bakımı ile ilgili bir site için “www.yaprakdolmasi.com” alan adı ilgisiz olacağından kullanıcı sitenize gelmez ayrıca arama motorları bu durumu garipseyebilir. Bu durumda konuyla ilgili bir alan adı mesela “www.bebegimbenim.com” çok daha uygun olacaktır. Siz hangi konuda blog açmak istiyorsanız o konuyla ilişkili bir alan adı bulmalısınız. Alan adının satın almaya uygun olup olmadığını “www.whois.sc/alanadi.com” şeklinde yazarak kontrol edebilirsiniz. Şimdi sıra geldi bu alan adını, adınıza kaydettirmeye. Bunun için eğer ingilizce biliyorsanız “godaddy.com” en iyi yerdir. Yıllardır burayı kullanırım ve çok memnunum. Com uzantılı alan adı fiyatı .. USD / .. TL civarındadır. Üye olup istediğiniz alan adını anında adınıza kaydettirebilirsiniz. Kredi kartı/Paypal ile ödeme yapabilirsiniz.
Alan adımızı kaydettikten sonra şimdi sıra geldi bloğumuza ait dosyaları yayınlayacağımız sunucu alanı kiralamaya ki buna “hosting” denir. İnternette bu işi yapan yüzlerce alternatif ve değişik fiyat skalası bulabilirsiniz. Önemli olan güvenilir ve sağlam bir firma olması. Şirket olmasına dikkat etmek lazım. Hosting paketimizide aldıktan sonra kontrol panelinden WordPress isimli blog yazılımızı kuracağız. Artık gerisi sizin yazarlık maharetinize kalıyor.