Kategoriler
Araba Bilgisayar Bilim ve Teknik Eğlence Elektronik Ev Bahçe Finans Hobi İletişim Kadın Kim Kimdir Kültür ve Sanat Müzik Sağlık Seyahat Siyaset Spor Yaşam Yiyecek İçecek


invilon web hosting kampanyası

Bıldırcın Kuşu hakkında faydalı bilgiler

Yaşam / Hayvanlar Alemi
/Dosyalar/3182_bildircin-kusu-nedir.jpg

Tarlada dolaşırken bıldırcın kuşların sesini duyarsınız ama görmeniz için neredeyse üzerine basmanız gerekir.Kahverengi üzerine sarı çizgileri olan bir kuştur. Gagası gri bacakları pembedir. Bıldırcın erkeğinin başında ve boynunda siyah çizgiler bulunur ve gerdanında koyu bir leke vardır. Dişi ve gencinin göğsünde siyah benekler bulunur. Uçuşta yerdeki görünümüne nazaran daha ince görünür.

Habitatı
Tarım alanları, çayırlar, bozkır ve yarı çöllerde bulunur.

Yayılışı
Ülkemizde Marmara, Ege, Orta ve Doğu Anadolu’da ürerler. Eylül ve Ekim aylarında Trakya, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde görülen bıldırcınlar kuzeyden gelen geçit kuşlarıdır.

Beslenme
Bıldırcınlar çoğunlukla buğday, arpa, yulaf, ayçiçeği ana besinleridir. Çeşitli ot tohumları ve bitkilerin taze sürgünlerinlen de beslenirler.

Biyolojisi
Dişi kuş ekin tarlalarında kamufle bir yeri eşeleyerek otlarla beslediği yuvasında kuluçkaya da kendisi yatar. Yumurtalar esmer ve sık siyah beneklidir. Yavrular 1 ay süresince çeşitli böceklerle beslenirler, tüylenme süresi 19 gün civarındadır. Yuvadan çıkan yavrular kendilerini besleyebilirler ama dişi yine de onları yanlız bırakmaz ve 50 gün kadar beraber kalırlar.

Bıldırcınların Göçü
Sıcak seven bu kuşlar kışı Sahra’nın güneyinde Orta Afrika’da geçirirler. Nisan sonu ve Mayıs aylarında üreme yerlerine geri dönerler. Karadeniz sahilinden ülkemize girenlerin çoğu kurulan ağlara takılarak can verir. Gece vakti göçen bu kuşlar sahile vardıklarında o kadar yorgun olurlar ki elle bile toplandığı olmuştur. Bazı gruplar geç kaldıklarında sabaha karşı görülebilirler. Uzun göç yolu ve yoğun avlanması büyük miktarlarda ölümlerine yol açsa da yoğun üremeleri sayesinde sayılarında büyük bir düşüş görülmemiştir.

Popülasyonu
Bu tür dünyada 10 milyon km gibi geniş bir alanda görülebilir ve büyük bir popülasyona sahiptir.Sadece Avrupa’da 5.5-9.4 milyon civarında kuş görüldüğü tahmin edilmektedir.Dünya genelinde bu tür popülasyonunun tehlikede olmamasına rağmen ( kriter son 10 senede veya 3
jenerasyon arka arkaya nüfusun %30 dan fazla azalmaması) İngiltere’de azalan miktarları yüzünden kırmızı listeye alınmıştır.

Davranışları
Gündüzleri saklanmayı tercih ederler. Rahatsız edilmeleri halinde bunun derecesine bağlı olarak yürüyerek yer değiştirir veya kısa bir mesafeyi alçaktan uçar ve yine saklanır. Normal olarak tek veya en fazla 2-3 adeti bir arada bulunurlar. Çiftler uçmak zorunda kaldıklarında ayrı yönlere doğru havalanırlar. Buna rağmen nadiren de olsa gündüz havalanan bir bıldırcının arkasından tarladaki bütün bıldırcınların havalanarak uzun bir mesafe gittikleri gözlemlenmiştir.

Yerel Adlar
Bazı bölgelerde ötüşünden esinlenmiş pitpıdık adı ile de anılırlar.
Bıldırcın-bildircin,pırtlak / Denizli bıtbıdık, bödene, çil keklik, çırkıt, çirkit, çoluk, donbaylı, heletüne, mildircin, mildirçin, pıtbıdak, selvi

Ses-Ötüşü
Havalandıklarında frrrr diye bir ses çıkarırlar. Ötüşleri diyaframdan olduğu için yön ve mesafe belirlemek çok zordur.
İlginizi çekecek diğer makaleler
  • Yumurtanın neden bir tarafı yuvarlak diğer tarafı sivridir

  • Bit nedir

  • Fillerin kulakları neden büyüktür

  • Deniz dibi canlısı mercanlar

  • Develerin hörgüçlerinde ne var

  • Saldırgan köpek türleri nelerdir

  • Akumba Hayvanı

  • Babun Hakkında

  • Kediler nasıl hep dört ayak üzerine düşerler

  • Kara kedi geçmesi niçin uğursuzluk getirir

  • Yorum Yazabilmek için üye olmanız gerekmektedir!
    Kaynak :
    Gösterim Sayısı : 2945
    Aldığı Puan : 0
    Puanlama yap :
    Eklenme Tarihi : : 06.08.2014
    Anahtar Kelimeler
    Reklamlar
    izmir web tasarım
    Kadın sitesi
    hemoroid doktoru izmir
    Yüklenme Zamanı : 0,3900007 seconds