Günümüz teknolojileri ne kadar gelişmiş olursa olsun ülkemizde benzin fiyatlarının uçuk olması nedeniyle kullanıcılar ya dizel araba almaya yada benzinli araçlarına Lpg kiti taktırarak bu masrafın altından kalkmaya çalışıyorlar. Peki arabanızın orjinal yakıt sistemini sıralı sistem Lpg kitiyle değiştirdikten sonra kullanıcılar en çok yaptığı hatalar nelerdir. Bu gün ki konumuzda bunlara dikkat çekeceğiz.
Arabamızı Lpg dönüşümü öncesinde mutlaka bujiler ve hava filitresinin yeni değiştirilmiş olması gerektiğini unutmayın.Çünkü eski filitre ve bujilerle yapılacak hava yakıt ayarı sistemsel olarak çok farklı olacak ve yakıtı olumsuz yönde etkileyecektir.
Piyasada mevcut otomobil üreticilerinin hepsi motor teknolojisinde farklı kriterleri baz olan Ecu sistemleri kullanmaktadırlar. Bu yüzden taktırmayı düşündüğümüz Lpg kiti Ecu’su yenilikçi ve son gelişmelere uyum sağlaya bilen yani aracımızla bire bir uyumlu bir marka olamalı.
Lpg kiti taktırmadan önce muhakkak motor arıza lambasının yanmayacağını teyit ettirin kullanıcılar ve Lpg dönüşüm işlemi yapan firmalar bu lambanın hiç bir zararı olmadığını söyleseler de daha önceki yazılarımda belirtmiştim arıza lambasının sürekli yanık kullanılması uzun vadede farklı problemlere sebep olabiliyor.
Lpg kiti dönüşüm sonrasında her kullanıcı muhakkak bir bakım çartı istesin ve düzenli olarak 10000-15000 km’de bir Lpg filitrelerini ve sistemsel faliyetini kontrol ettirsin. Çünki tıkalı bir gaz filitresi hem enjektörlerin arızalanmasına ve beklenenden daha fazla yakıt sarfiyatına sebep olur ve araç çekişten düşer yersiz hararet problemiyle baş başa kalabilirsiniz.
Şayet aracınızda Lpg kiti takılı ise bunu muhakkak Kasko şirketine işletin çünki Lpg sisteminden kaynaklanan herhangi bir yanma veya patlamada araç kosko dışı işlem göre bilir.