Agora kelime anlamı olarak Yunan klasik döneminde, sitenin yönetim, politika, ticaret işlerini konuşmak için halkın toplandığı alan, forum, çarşı anlamına gelmektedir. fobi ise bir nesneden durumdan ya da olaydan aşırı korku anlamına gelir.
Yalnız başına kalmaktan, yalnız sokağa çıkmaktan, kalabalık yerlere girmekten duyulan korkular Agorafobi hastalığını anlatmaktadır.
Genellikle panik bozukluğa bağlı olarak ortaya çıkar. Nadir olarak da panik bozukluğa bağlı olmayabilir. Çoğu agorafobinin temelinde panik nöbetleri bulunmaktadır. Yani hasta panik atak geçireceği korkusu nedeniyle, yalnız başına sokağa çıkmamakta,kalabalığa girememektedir.
Agorafobi nedenleri nelerdir?
1- Biyolojik etkenler; Sinir sistemiyle alakalı meydana gelen sorunlardan dolayı oluşabilir.
2- Genetik etkenler;Kişinin yakınlarında daha önce bu rahatsızlık görülmüşse daha sonra gelenlerde de görülme ihtimali çok yüksek olabilir.
3- Psikososyal etkenler;Kişi kendisinde psikolojik travma yaşatacak olaylara maruz kalmışsa -özellikle küçük yaşta bir yakınını kaybetme, saldırıya uğrama, vb gibi olaylar- bunlar da kişide agorafobiyi tetikleyebilir.
Agorafobi'nin belirtileri nelerdir?
1- Evin bilinen atmosferinden uzaklaşma korkusu,
2- Güçlü bir panik atak sonrası endişe semptomları ve evden uzak olunca kendini çaresiz hissetme duygusu oluşur,
3- Kalabalık ve kapalı yerde, tünelde ya da yardım almanın sınırlı olabileceği herhangi bir yerde olma korkusu vardır.
Agorafobik kişiler ev ortamından ayrılıp, başka bir yere gidecekleri ve ya bunu yapmayı düşündükleri anda fizyolojik açıdan çoğu zaman ellerde terleme, kalp ritminde ve nefes alıp-vermede hızlanma, baş dönmesi oluşabilirken psikolojik açıdan da tedirginlik, başına bir şey gelebileceğini, ölebileceğini düşünme hali, endişe, korku gibi olumsuz hisler baş gösterir. Agorafobiyle birlikte genellikle panik ve depresyon da görülebilmektedir. Kişi panik yaptığı için de agorafobiye kapılabilmektedir ve yaşadığı bu sorundan dolayı depresyona girebilir. Ayrıca agorafobik kişi toplu taşıma araçlarına binmekten, sinema, tiyatro gibi ortamlardan, market, pazar, vb insanların kalabalık bir şekilde bulunabileceği alanlardan, tek başına araç kullanmaktan kaçınmaya çalışacaktır.
Agorafobi ne kadar sürer?
Agorafobi ve onun şiddetini arttıran hastalıklar tedavi edilmediğinde yıllarca sürebilir. Bazende ömür boyu.