Lohusa humması, diğer adıyla albastı; kan zehirlenmesi(septisemi)’ne yol açma ihtimali bulunan ve yeni doğum yapmış olan annenin rahminde görülen enfeksiyon hastalığıdır. Lohusa humması, 1980 yılına kadar yeni anne olmuş kadınların önde gelen ölme sebeplerindendi ancak, bu yıllardan sonra lohusa hummasından dolayı yaşamını yitiren anne sayısı yok denecek kadar azalmıştır.
Lohusa Humması Belirtileri
Boğaz ağrısı, Baş ağrıları, Genel olarak sağlık durumunun iyi olmaması, 38 dereceden yüksek ateş, Dakikada 100'den fazla atan nabız, Hızlı nefes alıp verme, Şiddetli vajinal akıntı, İsilik, Karın ya da bacak ağrıları, Kusma veya ishal. Lohusa humması, genel sağlık durumu ve form durumu ne olursa olsun, her yeni annede görülebilir. Yeni annede görülen yüksek ateş, enfeksiyona işaret edebilir ancak, her enfeksiyon kan zehirlenmesine yol açmaz. Kesin tanı konulabilmesi için tüm belirtilerin birlikte değerlendirilmesi gerekir.
Lohusa hummasından korunma
- Doğum yapılan yerin ve doğuma giren ekibin hijyen koşullarına uygun olması
- Doğuma katılan ekibin hasta olmaması
- Doğum sonrası insizyon yeri (sezeryanlarda) veya epizyonun hijyenini sağlamak
Lohusa Humması Tedavisi
Yukarıda söylenen belirtilerden bir kaç tanesi bir arada görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Hastalığın tanı ve tedavisi zamanında yapılmazsa, hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilecek olan septisemi (kan zehirlenmesi) gibi durumlar oluşabileceği unutulmamalıdır.